x

E-DEVLETTEN EMLAK DANIŞMANLARINA YETKİ VERİLMESİ

31 Ağustos 2023 tarihinde yapılan değişiklikle Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte  ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülükleri getirilmiştir.

Bu doğrultuda, ilk aşamada, taşınmaz ilanı vermek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin kimlik doğrulamaları, ilan platformlarının entegrasyonu ile Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren yapılmaya başlanmıştır. Kimlik bilgilerini doğrulamayan kişiler ilan platformunda ilan verememektedir.

EİDS’in ikinci aşaması olan Yetki Doğrulama Uygulaması ise 15 Eylül 2024’te kısmen hayata geçmiştir. Uygulama yılsonunda ise tamamen hayata geçecektir.

EİDS yetki doğrulama uygulamasında 15 Eylül-31 Aralık 2024 arasında bir geçiş süreci yaşanacaktır. Bu süreçte doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak ancak yetki doğrulaması yapılmış ilanlarda EİDS Logosu yer alacaktır.            1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla ise yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyecek şekilde uygulama tamamen devreye alınacaktır.

 Bu yetki sadece emlak işletmesince ilan platformunda ilanın verilmesine ilişkin bir yetki olup emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacaktır.

E-devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmeler hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacaktır. Tapusuz taşınmazlar bu uygulamaya dahil edilmeyecektir.

İlgili uygulama, sektördeki süreçleri kolaylaştıracak ve profesyonel hizmet standartlarını yükseltecektir. Böylelikle sahte ilanların önüne geçilerek internet üzerinden konut dolandırıcılığı ve fiyat manipülasyonun önüne geçilecektir. Dijital ortamda yetkilendirme, işlemlerin daha şeffaf hale gelmesini sağlayacaktır. Tüketiciler, yetkili danışmanlarla çalıştıklarından emin olacaklardır.

Emlak danışmanları, e-Devlet üzerinden yetki alarak, gerekli belgeleri hızlı bir şekilde elde edebilecek ve işlemleri kısa sürede tamamlayabilecektir. Bu durum müşteri memnuniyetini de artıracak niteliktedir.

Yetki belgesi işletme adına düzenlenecek olup tüzel kişi tacirlerin birden fazla taşınmaz ticareti yapılan işletmesi olması durumunda her bir işletme için ayrı ayrı yetki belgesi alınması gerekmektedir.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik madde 5’e göre “Taşınmaz ticareti, yetki belgesine sahip işletme ve sözleşmeli işletmeler tarafından yapılır.” Emlak yetki belgesi bulunmayan ve taşınmaz ticareti yapan bütün işletmeler ruhsatsız kabul edilmektedir. Bu, işletmenin yaptığı taşınmaz ticareti alım satışlarının emlak yetki belgesi olmadığı durumlarda yasal olmayacağı anlamına gelir.

Yetki doğrulaması uygulaması ile ilan platformlarındaki emlak ilanları sadece taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin birinci ve ikinci derece kan hısımları veya eşi ile taşınmaz sahibince yetkilendirilen yetki belgeli emlak işletmelerince verilebilecektir. Yetki belgesi bulunmayan emlak işletmelerince ilan girişi yapılamayacaktır.

 

Bireysel İlanların Verilmesi:

Bireysel ilanlar sadece taşınmazın sahibi, taşınmaz sahibinin eşi veya birinci ve ikinci derece kan hısımları (annesi, babası, çocuğu, büyükannesi, büyükbabası, torunu ve kardeşi) tarafından verilebilecektir. Sistem, bu kişiler dışında ilan girişine izin vermeyecektir. Bireysel ilanın verilme aşamasında ilan platformunun sayfasındaki ilgili alana taşınmaz numarasının girilmesi zorunlu olacaktır. Sistem malik ve hısımlık kontrolünü otomatik olarak yapacak ve ilanı veren yukarıda sayılan kişilerden biri ise normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılacaktır.  

Konut satacak kişiler, e-devlet üzerinden kendi konutu ya da birinci derece akrabalarına ait konutlar dışındaki evler için emlakçı yetkilendiremeyecektir. Böylece dolandırıcılık ve fiyat manipülasyonu önlenecek, çok sayıda ilan yayından kaldırılacaktır. Bu düzenleme kiraların da düşmesini de sağlayacaktır. Kirada olmayan daireler, sanki kiralıkmış gibi sahte ilanlarla fiyat artışına yol açıyorken bu yasa ile bunun da önüne geçilecektir.

 

Kurumsal İlanların Verilmesi (Emlak İşletmesi İlanları):

Taşınmaz sahibi emlak işletmesini ilan verme konusunda yetkilendirmek için E-Devletten  “EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri” hizmetine giriş yaparak yetki süresi 3 aydan kısa olmayacak şekilde işlem yapacaklardır.

Emlak işletmeleri sadece taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirildikleri taşınmazlara ilişkin ilan girişi yapabilecektir. Sistem yetki kontrolünü otomatik olarak yapacak ve yetki var ise normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılacaktır.   

İstanbul avukat, Soğanlık avukat, Kartal avukat, Pendik avukat, İstanbul ceza avukatı, İstanbul boşanma avukatı, İstanbul tapu avukatı, İstanbul gayrimenkul avukatı, İstanbul ticaret avukatı, en iyi avukat, uzman avukat, İstanbul tazminat avukatı, Çek senet fatura icra avukatı, GOS Partners, G.O.S. Partners Law Firm & Mediation